Пошуки методів збереження властивостей кавових зерен, їх аромату на тривалий період та швидкого заварювання кави за лічені хвилини завжди були основними для гурманів. Винаходи у цій сфері розпочалися ще з 19 століття. Однак після патентування капсул для кави у 1978 році популярність варіння напою саме цим методом стала величезною.
До речі, ідея створення кави капсули у швейцарського винахідника та інженера Еріка Фавра з'явилася ще на початку 70-х років ХХ століття. Сам він зізнається, що не обійшлася поява капсули кави без уваги та участі його дружини Анни-Марії, італійки за походженням. Вона надихнула його на винахід, постійно кажучи про м'яке еспресо, яким би пишався весь світ.
Ерік працював у компанії Nestlé, починаючи з 1975 року
Приблизно в цей же час він разом із дружиною вирушає до Італії на пошуки розповідей професійних баристо про секрети кави, способи її приготування. І, як то кажуть, хто шукає, той завжди знайде! У Римі сімейна пара потрапляє в популярне кафе, де досвідчений кавовар за приємною бесідою відкриває їм завісу приготування цікавого за смаком справжнього еспресо: він натискав на поршень кави-апарата замість 1 разу кілька і тим самим насичував напій великою кількістю кисню. «Стара добра хімія працює і тут», - подумав тоді Фавр і не помилився. Адже окислення неймовірно виявляє смак та аромат напою.
Отже, саме Італія стала місцем, де Ерік Фавр почав замислюватися про ємності, в яких під тиском буде інертний газ, тобто про капсульну каву. Потім він повертається до Швейцарії, де розробляє прообраз капсульної еспресо-машини. Випробовувач має в ній труби і циліндри так, щоб весь процес приготування кави виходив особливим способом: в герметичний стаканчик-капсулу з повітрям подається під натиском гаряча вода, потім чашка заповнюється пінистим, насиченим киснем напоєм.
Цікаво, що менеджери Nestlé не відразу погодилися на впровадження цього революційного методу. Лише через 10 років після знахідки Фавра кава в капсулах Nespresso стала продаватися. Першими країнами, які випробували нові моделі кофемашин у 1984 році, стали Швейцарія, Італія та Японія. А 1988 року каву в капсулах купити можна було вже й в інших куточках світу. Пізніше Ерік Фавр та його дружина заснували свої успішні компанії із продажу капсульної кави.
Мільйони любителів кави поспішають купити каву в капсулах сьогодні
Нововведення швейцарця виявилося приголомшливим: повітря, гаряча вода і свіжо-мелене кавове зерно в тандемі дали світові найсмачніший еспресо, який готується менше хвилини. В істину диво техніки та інженерної думки!
І в лінійці бренду C&T є два види кави в капсулах. Ознайомитися з ними можна за посиланням