Психостимулятори покращують настрій, швидко знімають втому та млявість, сприяють руховій активності, мотивації та працездатності. Кофеїн був відкритий і отримав свою назву в 1819 році німецьким хіміком Фердинандом Рунге. А наприкінці 19 століття Герман Еміль Фішер з'ясував структуру та зміг штучно синтезувати кофеїн. Це дослідження призвело його до нобелівської премії з хімії у 1902 році.

На запитання «Де більше кофеїну: у чаї чи каві?» немає однозначної відповіді. На відсоткове утримання впливають кілька факторів: сорт чаю/кави, спосіб приготування напою, тривалість заварювання. У чашці неміцної кави з молоком може бути менше кофеїну, ніж у такій же за обсягом чашці міцно завареного чорного чаю. Безпечною добовою кількістю кофеїну для дорослої людини вважається трохи більше ніж 600 мг.

У 2011 році співробітники медичного факультету університету Глазго провели лабораторний аналіз стандартного еспресо з 20 міських кав'яренях. Результати вразили: вміст рівня кофеїну становив шестиразову різницю! Тобто розбіжність між найнижчим і найвищим рівнем виявилася 600%.
Різні сорти кави відрізняються рівнем вмісту кофеїну. Кавові зерна арабіки містять його вдвічі менше, ніж робусти. Наприклад, порція 200 мл арабіки може містити 177-187 мг кофеїну (залежно від сорту), а така сама порція робусти вміщує 327 мг.
Сухе листя чаю містить від двох до п'яти відсотків кофеїну. У сортах чаю, які ми називаємо чорними (а китайці червоними), його більше, ніж у сортах зеленого (не ферментованого) чаю. Рівень залежить від зрілості рослини під час збирання врожаю, ферментації та технологій обробки. Після заварювання порція чаю 200 мл містить 20-65 мг кофеїну.
Але тут є нюанси:
всі сорти мають приблизно однаковий рівень вмісту кофеїну;
що довше час заварювання, то більше кофеїну;
колір інфузії не співвідноситься з рівнем кофеїну.

Купити чай у Києві можна, звичайно, всюди. Але справжні любителі цього напою вибирають правильних постачальників та виробників. У нашому інтернет-магазині представлені сорти чаю для найдосвідченіших.

Кава без кофеїну (Decaf)
Така кава була випадково отримана в 1903 Людвігом Розеліусом і Карлом Віммером. За легендою торгове судно з кавовими зернами потрапило до шторму, і весь вантаж був залитий водою. Не бажаючи зазнавати збитків, Розеліус вирішив перевірити цю каву у своїй лабораторії. На подив, кава виявилася гарною на смак. Відкриттям стало те, що ця кава не бадьорила. Провівши додаткову лабораторну перевірку, з'ясувалося, що у цих зернах вміст кофеїну мізерний. Людвіг Розеліус запатентував свій метод декофеїнізування та запустив виробництво, заснувавши у 1906 році компанію Kaffee HAG. У Франції безкофеїнова кава продавалася під маркою Cafe Sanka, а США – під маркою Sanka. Потім марки Kaffee HAG та Sanka стали власністю компанії Kraft Foods.

Нині процес Розаліуса для декофеїнізування не використовується. Існує кілька інших методів. Задля справедливості треба сказати, що жоден з методів не видаляє кофеїн повністю, а мінімізує його вміст до 1-2%.
Чай також може бути декофеїнізований за допомогою цих методів. Ферментація листя не призводить до зміни кількості кофеїну, а різні сорти чаю можуть містити різну його кількість. Молоде листя та бруньки будуть містити більше кофеїну, ніж старі.
У 2004 році було відкрито кавові дерева, плоди яких не містять кофеїну. Зараз активно ведуться генетичні дослідження можливостей передавати цю властивість іншим сортам за допомогою схрещування.
У нашому інтернет-магазині ви знайдете декофеїнізовану каву в зернах, в капсулах, або мелену.