Заварюємо чорний чай

Головна і просто варварська, згубна для дорогих сортів чаю помилка - це заливати чайний лист крутим окропом. Після такої процедури багато корисних властивостей чаю пропадають. Температура води не повинна перевищувати 85 градусів. Для трилітрового чайника світлого кольору час очікування охолодження води буде 7-8 хвилин. Якщо чайник чорний, приблизно 5 хвилин.

Але охолодження окропу для заварювання чаю мало. Друга критична помилка – це використання «вже мертвої» води – позбавленої кисню. Вода втратила кисень, коли відбулося її нагрівання до 100 градусів, коли вона вирувала навіть півхвилини. Тому потрібно перервати кип'ятіння на стадії «білого ключа» - коли на поверхню починають підніматися маленькі бульбашки. Стадія кипіння "білим ключем" дуже нетривала. Її треба чатувати. У Китаї цю стадію кипіння називають «риб'ячі очі». Після слідує «шум вітру в соснах». Не можна допустити цього шуму, оскільки незабаром буде «смерть води». Вода "вмирає" відразу після першого великого міхура на поверхні.

Третя популярна помилка – використання твердої води. Дуже небагато міст, де водопровідна вода належної якості. Але саме її використовують майже завжди. При використанні твердої води напій ризикує вийти несмачним, з характерним металевим присмаком. Купівля у магазині бутильованої води теж не завжди буде добрим варіантом. Артезіанська, ключова – як пишуть на суліях, може мати концентрацію іонів кальцію та магнію вище 2 мг-екв/л (міліграм-еквівалент на літр), що вже вважається середньою жорсткістю.

Хороші варіанти для заварювання чаю:

  • тала вода, попередньо заморожена в холодильнику;
  • конденсована (зібрана з крапель пари);
  • бутильована спеціально пом'якшена вода (не артезіанська), який, на щастя, в магазинах є найбільше.
  • підготовлена ​​спеціально для гарячих напоїв вода з використанням професійних систем очищення, таких як BWT

Три інші серйозні помилки заварювання чаю:

  • надмірно довге наполягання; час витримування перед розливом чашки не повинен перевищувати шести хвилин;
  • вживання заварки, яка постояла кілька годин;
  • багаторазове заварювання.

Заварюйте правильно та приємного чаювання!