Можна, звичайно, по-старому зварити каву в турці, але не у всіх це добре виходить. Деяким людям просто ліньки чи ні на це часу. У такому випадку добре допоможуть кавоварки. Нині у магазині можна знайти величезний асортимент цих приладів. 

Які бувають типи кофемашин і чим вони відрізняються один від одного?

Перший варіант це гейзерні кавоварки. Це найпростіший і давно відомий тип кавоварок. Така конструкція складається із двох ємностей. У нижню заливається вода. Над нею розташовується фільтр із кавою. При закипанні вода проходить спеціальною трубкою, проходить через фільтр і верхній контейнер заповнюється готовим напоєм. Подібні кавоварки можуть бути електричними, так і ручними, які потрібно ставити на плиту.

Плюсом подібних приладів є їх невелика вартість та можливість варіювати швидкість нагрівання води. Чим повільніше підігрівається вода, тим міцніше і насиченіше вийде кава. Недоліком подібних конструкцій є те, що для гарантовано хорошого результату, потрібно все-таки стежити за процесом приготування. Так що для тих, хто традиційно не вдається зварити гарну каву, цей варіант не надто підходить.

Наступним типом є напівавтоматичні ріжкові кавоварки та кавоварки для чалд. Це більш просунутий у порівнянні з гейзерним типом пристроїв. Принцип його дії полягає в тому, що підігріта пара або вода проходять через утрамбований шар меленої кави, і в чашку потрапляє готовий ароматний напій. Основним нюансом, що впливає на міцність напою, є ступінь помелу кавових зерен (ніж помел дрібніший, тим міцніший за каву). Також важливо, наскільки щільно запакований порошок врожаю. Якщо утрамбувати його дуже сильно, напій готуватиметься довше. Так що з цим типом кавоварок доведеться поекспериментувати, щоб досягти потрібного результату.

Кавоварки для чалд є логічним продовженням апаратів ріжкового типу. Відмінність їх у тому, що напій готується з вже сформованої заздалегідь таблетки кавового порошку – чалди. Чалда розрахована на одну порцію напою і упакована в індивідуальний пакетик, що зберігає властивості кави до двох років.

Плюсом подібного типу є доступна ціна і смачний напій у результаті. Крім того, практично всі види ріжкових машин забезпечені капучинатором - спеціальною насадкою, яка збиває молоко в піну.

Недоліком є ​​кілька надмірні дії з догляду за кавомашиною. Після того як напій зварений, необхідно відразу ж висипати порошок з ріжка і ретельно промити його під проточною водою. Якщо забувати це робити, залишки кавових зерен можуть застрягти у фільтрі та неабияк зіпсувати нову партію кави. Якщо ви любитель випивати кілька чашок на день, такі дії можуть набриднути. У разі використання чалд цей процес спрощується, так як чалда легко викидається повністю, але вартість таким чином приготовленого напою досить висока.

Ще один вид - капсульні кавоварки. Вони дуже прості у використанні, а багатство смаків просто вражає. При використанні даного типу приладів потрібно лише вставити капсулу в машину. Спеціальна насадка автоматично проткне фільтр капсули, через яку пройде підігріта вода, і на цьому все. Виробники пропонують величезний асортимент капсул на будь-який смак. Вибрати можна як сорт кави, так і її насиченість. Напій вийде яскравим, і не гіршим, ніж у улюбленій кав'ярні.

Плюсом подібних кофемашин є простота у використанні, великий вибір готових капсул, і свідомо гарний напій на виході. Є і недолік, і досить суттєва. Капсули коштують досить дорого, і далеко не завжди потрібні знайдуться в найближчому магазині.

Ну і останнім, найбільш навароченим і просунутим видом кавомашини є автоматичні кавоварки. Цей розумний прилад зводить участь людини у приготуванні кави до мінімуму. Такі апарати досить великі, тому що в них вбудована кавомолка, а часто і ємність для зберігання молока. Все що потрібно, це засипати кавові зерна у спеціальний відсік, вибрати тип та міцність напою та натиснути кнопку. Результат буде дуже схожий на той, який видає бариста в сусідній кафе. Сучасні моделі таких кофемашин забезпечені системою автоматичного промивання, а також фільтрації води.

Плюси таких моделей досить очевидні, особливо якщо йдеться про завзятих любителів попити каву, або, наприклад, про кухню в невеликому офісі. При використанні іноді подібна модель не дуже практична. Вона займає багато місця, і не слід забувати час від часу чистити її за допомогою спеціальних таблеток. Основним мінусом цих моделей є найвища ціна. Вартість може змінюватись в дуже широких межах, і залежить від кількості вбудованих в агрегат функцій.

Можна підбити підсумок. Будь-який любитель божественного, ароматного напою може знайти кавоварку на свій смак. Важливо правильно визначити частоту використання цього приладу та зусилля, які ви готові додавати під час приготування. Також важливо буде врахувати не лише ціну самого апарату, а й кінцеву вартість чашки напою. Якщо врахувати всі ці параметри, то куплена кофемашина радуватиме вас результатом!