Яку зернову каву вибрати для моєї кавомашини? Важливе питання, яке не завжди враховується при покупці кавоварки. Втрачена можливість, адже хороша чашка кави залежить як від якості кавоварки, так і від кавових зерен.
Але як правильно вибрати зернову каву? Ми розповімо у цьому блозі!
Вибір зернової кави: основні критерії
Якщо ви новачок, вибір правильних кавових зерен – одне з найскладніших завдань. Щоб трохи полегшити вибір, ми створили невеликий посібник про те, як знайти найкращі кавові зерна, що відповідають вашому смаку.
Сорт кави: арабіка чи робуста?
Смак – поняття суб'єктивне, але завжди корисно знати, як сорти впливають на нього. Нижче ми коротко розповімо про два основні типи і про те, чому вони підходять або не підходять для вашої кавоварки:
- Арабіка. Кавові зерна сорту «арабіка» вирощуються на високогірних плантаціях, щоб максимально використати сприятливі погодні умови. Арабіка є споживаним сортом у світі завдяки насиченому, але м'якому смаку. Зерна арабіки відмінно підходять для кавоварки, оскільки вони не такі маслянисті, як зерна робусти, і не залишають масляного шару.
- Робуста. Зерна робусти виростають на низькорозташованих плантаціях і вимагають менш оптимальних умов вирощування, ніж зерна арабіки. Це робить смак бобів гіршим, але при цьому міцнішим. Зерна робусти залишають у кавомашині більше олії, ніж зерна арабіки, що робить їх менш придатними для повністю автоматичних кавомашин.
Ми рекомендуємо звернути увагу на арабіку, якщо ви шукаєте найкращі кавові зерна для автоматичної кавоварки.
Ступінь обсмажування та її вплив на смак
Процес обсмажування відіграє важливу роль у кінцевому смаку, вказуючи на те, за якої температури і який час обсмажувалися зерна:
- Темна: зерна обсмажуються протягом тривалого часу при високій температурі, завдяки чому кава набуває пряного смаку. Внутрішня частина кавових зерен темніє, завдяки чому смак стає більш вираженим.
- Кава середнього обсмажування обробляється за низьких температур і тому має м'якший і менш інтенсивний смак.
- Світле обсмажування означає, що кавові зерна обсмажуються трохи довше, щоб їх аромати мали більше часу для розкриття. Це створює повний та ніжний смак.
При виборі ступеня обсмажування найважливіше враховувати особисті смакові уподобання.
Процес обсмажування
Барабанне обсмажування є найбільш надійним та перевіреним методом підготовки зерен.
Свіжість обсмажування та дата виробництва
Незважаючи на те, що термін придатності кави становить один рік, є кілька аспектів, які впливають на її термін придатності. Якщо залишити мішок з кавовими зернами відкритим занадто довго, це негативно позначиться на смаку.
Вибір кави в зернах залежить від дати обсмажування зерен. Це найкращий спосіб оцінити свіжість і те, як це впливає на смак та термін зберігання.
Країна походження та її вплив на смак
Кава росте в субтропічному «кавовому поясі», що тягнеться навколо екватора. Це призводить до появи безлічі географічних та температурних параметрів, таких як:
- висота над рівнем моря;
- кількість опадів;
- стан ґрунту;
- сонячного світла.
З зерен Південної та Центральної Америки виходить чистий напій з ніжною, цукристою ноткою, що нагадує шоколад або масляне печиво, у поєднанні з м'якшим фруктовим характером.
Кава, виготовлена в Бразилії, має більш щільну консистенцію та арахісовий аромат, а сорти кави, що вирощуються на півночі, в Колумбії, дещо м'якші і мають нотки карамелі та іриски.
Тим, хто віддає перевагу більш насиченому смаку, варто звернути увагу на регіони Індії та Індонезії, вони мають насичений і сироподібний смак у поєднанні з трав'яними та пікантними нотками.
Кава у зернах: як правильно вибрати в залежності від способу приготування
Потрібна кава в зернах, яку вибрати в залежності від методу заварювання?
Кава для еспресо-машини
Часто можна почути, що не можна помилитися, обравши зерна високогірної арабіки. Насправді більшість любителів кави дійсно цінують їх, наприклад, для еспресо.
Зерна арабіки – м'які та ароматні, але також популярні і міцніші та яскравіші зерна робусти.
Кава для френч-пресу
Різноманітність ароматів різних сортів особливо добре та непідробно передається у френч-пресі. На жаль, це стосується і тих випадків, коли ви вибираєте зерна, які не підходять для даного типу приготування кави.
Наприклад, темне обсмажування еспресо та зерна з вираженими шоколадними або какао нотками занадто міцні для френч-пресу і надають напою гіркуватий присмак.
Кава для турки (джезви)
Турецька кава – це по суті міцна кава, схожа на еспресо, але з унікальним методом приготування: гуща залишається в напої.
Вперше напій був виявлений у регіоні Каффа в Ефіопії та поширився на Ємен у XV столітті. З Ємену кава потрапила до Стамбула, а звідти – до Європи.
Для приготування знадобляться дрібно мелені зерна та джезва. Технологія полягає в повільному заварюванні, ми рекомендуємо вибирати ефіопську арабіку для приготування в турці.
Зернова кава: як вибрати і на що звернути увагу при покупці?
Як розпізнати найкращі кавові зерна:
- перевірте пакет: ароматичний клапан, обсмажування, дата обсмажування, друк та сертифікати;
- огляньте зерна: перевірте, чи немає шкідників, зламаних бобів, плісняви та сторонніх предметів;
- ціна: хороша кава все ж таки має свою ціну.
Що упаковка говорить нам про якість зерен?
Пакетики з кавою, що містять цілісні зерна, завжди повинні мати ароматичний клапан, тому що після пакування зерна продовжують виділяти CO2.
Завдяки ароматичному клапану цей запах може виходити назовні. Крім того, він запобігає попаданню кисню в мішок. Тому наявність ароматичного клапана є добрим знаком.
Дата обсмажування
Обсмажені кавові зерна набувають кращого смаку приблизно через 2–3 тижні, а через 3 місяці аромат і смак поступово зникають.
Хороші виробники кави вказують дату обсмажування на упаковці. Тоді ви точно знаєте, як давно відбулося обсмажування.
Ціна та бренд: чи завжди дорожче означає краще?
Продукт, що відповідає високим стандартам якості, коштує недешево. Якщо ви любите пити каву та цінуєте якість, будьте готові заплатити трохи більше.
Рекомендації щодо вибору кави в зернах від CoffeeTrade
Якість кавового зерна складається з багатьох компонентів:
- вирощування, збирання врожаю, обсмажування та сорт;
- знаки відповідності;
- якість самого зерна: поломка, наявність каменів чи шкідників знижують якість.
Відмінні ознаки впливають на смак кави, але вона, в першу чергу, повинна вам подобатися.
Насолоджуйтесь кавою з CoffeeTrade! Ми дбаємо про те, щоб доставити вам цінні кавові зерна найкращої якості.