Два альтернативні способи – кемекс і пуровер дуже схожі.

Загальний принцип:
1. У скляну вирву вставляється паперовий конусоподібний фільтр з приляганням до стіни вирви. Під лійкою є приймаюча судина.
2. У попередньо змочений водою фільтр насипається мелена кава з розрахунку 10 г на чашку напою (180 – 200 мл).
3. У вирву наливається гаряча вода. Вода протікає через гущу кави та через фільтр по краплях протягом 3-5 хвилин. У нижній місткості накопичується напій.

Історія кемекс та пуровер.
Спосіб заварювання кави кемекс (англ. «chemex») був придуманий в 40-ві роки XX століття в США вченим-хіміком. У лабораторну колбу було вставлено лабораторну вирву, у вирву було засипано каву і пролито зверху гарячою водою. Рухливе місце з'єднання вирви з колбою було закріплене стрічкою зі шматка шкіри. Отримана споруда стала також називатися «кемексом». Пуровер (він же харіо) був винайдений на початку XX століття в Японії. Принцип був таким самим: вирва та місткість. Принципових відмінностей від кемексу було два: нижня приймальна судина могла бути будь-якою за місткістю та призначенням: чашка, банка, глечик; вирва монтувалася зверху на горизонтальну поверхню на зразок блюдця з того ж матеріалу, тому вирва не вставлялася в горловину судини, а ставилася на нього.

1. При заварюванні в кемексі для розлиття напою по чашках лійки та колби не роз'єднуються. Кава виливається через жолобок у вирві. При пуровері вирва на підставці просто забирається. Розлив походить із нижньої місткості. Як правило - це літровий скляний глечик плескатої форми. Що з цього випливає? У кафе клієнту ніколи не принесуть замовлення безпосередньо в кемекс: користуватися незручно; високий ризик розбити недешевий аксесуар. У домашніх умовах кемекс не можна рекомендувати для приготування кави «на ходу», наприклад, вранці – з тих же причин. Проте кемекс справить враження на гостей як небачений алхімічний прилад. Особливо якщо стик колби та вирви закритий деревом або натуральною шкірою.

2. Кемекси бувають різних розмірів. З ємністю від 500 мл до кількох літрів. Відповідно, і габарити вирви теж різні. Вирва ж для пуровера зазвичай завжди одних і тих же розмірів у всьому світі. Звідси висновок: кемекс доцільно використовувати вдома під час святкувань та вечірок з великою кількістю гостей. На користь цього говорить і те, що при великій місткості колби кава буде набагато швидше остигати.

3. У кемексу стінки вирви гладкі. Паперовий фільтр щільно прилягає. Це означає вищу швидкість протоки. Як результат – смак напою менш насичений. У тому числі й гіркота кави не буде вираженою. Тобто застосовувати кемекс має сенс при підозрі на несвіже обсмажування (зерна зберігалися понад 8 тижнів, нехай навіть і в закритому пакеті) або при використанні зерен темного обсмажування («французька») або темного середнього(«віденська»).

4. Щоб відчути повністю букет кави, для кемексу допустимо помел зерна дрібніший, ніж для пуровера. Висока швидкість протоки не тільки пом'якшує гіркоту, але й не дає воді увібрати ароматичні складові кави.

5. Важливою перевагою кемексу є можливість аерації – насичення киснем. Чи не так, відносно велика за обсягом колба дуже схожа зовні на винний декантер? Завдання колби така сама - розкрити смакові нюанси суміші або моносорту.

6. І, насамкінець, важливий момент. Фільтри для кемексу – свої, для пуровера – теж свої. Причина - різні габарити вирв і різний кут нахилу стін.