Кавомашина для дому: на що звернути увагу?

Наявність професійної кавоварки в будинку дозволить втілити мрію в реальність. Сьогодні у кожного кавомана є можливість не виходячи з дому насолодитися ароматом та унікальним смаком улюбленого кавового напою. На ринку України представлений широкий асортимент пристроїв, різних за функціоналом, маркою виробника та ціновою політикою. Завдяки новим та сучасним технологіям можна експериментувати зі смаками та способами приготування кави. 

Які параметри важливі для вибору кавового апарату для дому

При виборі домашньої кавоварки бариста-професіонали радять орієнтуватися на основні параметри кавової техніки та індивідуальні уподобання. Враховуйте щоденний споживаний обсяг напоїв, тип кави та простоту керування апаратом. Рекомендуємо звернути увагу на ключові параметри, які впливають на швидкість роботи та якість готового напою:

  1. Потужність агрегату. Якщо ви хочете готувати каву швидко – рекомендуємо розглянути моделі потужністю більш ніж 1000 Вт. Також варто пам'ятати, що пристрої потужністю до 900-1000 Вт готують еспресо з високою насиченістю та міцністю. Час приготування бажаного напою значно збільшується, рахунок чого рідина насичується маслами, а смак подрібнених зерен розкривається яскравіше.
  2. Функція подрібнення зерен. Чи є у вас вдома кавомолка? Якщо так, то навряд чи вам потрібний пристрій з такою ж функцією. Адже в апарата без вбудованої кавомолки ціна буде точно нижчою, ніж у машини із вбудованими лезами. 
  3. Підтримка необхідної температури. Апарат зберігатиме необхідну температуру готових напоїв, що дуже зручно для людей, яким часто доводиться відволікатися.
  4. Наявність автокапучинатора. Якщо ви любите молочні напої з кавою – ця функція точно буде вам актуальною. 
  5. Функція збивання молока за допомогою подачі пари під тиском.
  6. Простота в управлінні. Керувати пристроєм можна за допомогою сенсора або механічним шляхом (кнопкове керування). У першому випадку достатньо доторкнутися до екрану для здійснення потрібної дії. Це стильні та сучасні машини, які мають великий попит. Управління кнопками – зручний та простий у використанні формат. Моделі з комбінованим управлінням поєднують у собі переваги двох перерахованих варіантів.

Ціни на кавоварки відповідно варіюватимуться залежно від ваших вимог.

Які бувають кавомашини та принципи їх роботи

При виборі кавового апарату необхідно приділити особливу увагу технічним характеристикам та технології приготування. За принципом роботи пристроїв їх поділяють на види:

  1. Капсульні – працює виключно з використанням спеціальних капсульованих таблеток, що містять у собі 7–9 грамів меленої кави для смачних та ароматних напоїв: латте, еспресо, капучино, американо, лунго, ристретто, гарячий шоколад та ін.
  2. Зернові – принцип дії полягає у помелі кавових зерен, потім мелена кава утрамбовується у спеціальний тримач для фільтра і в результаті виконується варіння на пару. Доступні функції налаштування ступеня помелу зерен та вибір розміру порції. 
  3. Гейзерні кавоварки - бюджетний варіант кавоварки для використання в домашніх умовах. Принцип роботи гейзерної кавоварки полягає у фільтрації. У нижній резервуар заливається вода, яка під час нагрівання перетворюється на пару і витісняється у верхній резервуар за рахунок тиску. Тим самим рідина насичується смаком і ароматом і перетворюється на унікальну, смачну та насичену каву.
  4. Рожкові – мають найпростішу конструкцію. Завдяки ріжку (холдеру) відбувається швидке проходження пари через кавову гущу, в процесі чого рідина переходить весь аромат і смак сировини.
  5. Краплі – це апарат, який здатний готувати фільтровану каву або американо. Вода з бака проникає на нагрівач і потім сама піднімається спеціальною трубкою у відсік для кави. 

Рожкові та автоматичні моделі мають величезний попит. Причина популярності проста – простота в застосуванні, доступна ціна та надійність. Капсульні пристрої затребувані поціновувачами гігієнічного приготування кави, а крапельні кавомашини купують люди, які віддають перевагу всім напоям Американо. Вибираючи між кількома аналогічними машинами віддайте перевагу тій, що містить менше пластикових та більше сталевих елементів.