Кемекс та пуровер. В чому різниця?

Кемекс винайшов у 40-х роках американський вчений-хімік Пітер Шлюмбум, якому вдалося поєднати хімічну колбу та скляну вирву, в центрі якої він встановив спеціальний утримувач із дерева, що дозволяє не обпалювати руки. Це був альтернативний та зовсім новий краплинний метод приготування кави. 

Приготування в кемекс відбувається досить просто. Сам пристрій – це ваза зі скла, в якій розміщено спецфільтр. Попередньо в нього засипають мелену каву і зверху наливається гаряча вода з чайника з подовженим носиком. Завдяки такому чайнику контролюється подача води, що дуже важливо для кемексу. Для заварювання кави рекомендується вибирати моносорти кавових зерен – так девайс краще розкриває їх смак та аромат. Обсмаження потрібно підбирати під фільтри – так на виході напій у кавоварці вийде легким. Цей аксесуар відмінно підійде для людей, які раніше не могли пити каву через гіркоту напою. 

Пуровер також відноситься до альтернативних, краплинних методів заварювання. Це девайс, усередині якого розташовані спеціальні жолобки. З їх допомогою кисень у вирві активно бере участь у самому процесі приготування кави, за рахунок чого рідина рівномірно проливається вниз девайса.

Пристрій винайшли у Японії 1908 року, але попит нею збільшився лише сто років. Його використовують також, як і кемекс – за допомогою лійки та ємності. На відміну від кемексу судиною знизу могла бути будь-яка ємність: банку, кухоль, ваза і т.д. Лійка встановлювалася зверху на поверхню, дуже схожу на підставку або тарілку. Девайс готує досить легку каву, що відрізняється кислуватим присмаком, більшою щільністю та насиченістю, ніж кава в кемексі. 

Принцип приготування кави в пуровері та кемексі

техніки приготування в обох девайсах схожі. У скляну посудину встановлюється паперовий спецфільтр, він щільно прилягає до стін. Далі фільтр змочується водою, що дозволяє змити всі дрібні частинки та нейтралізувати паперовий присмак у готовому кавовому напої. Після цього засипають раніше мелені кавові зерна в пропорції 10-12 г на одну порцію готового кавового напою (170 – 220 мл). Потім заливається гаряча рідина, яка проникає через каву. Кава крапельно протягом 5 хвилин проникає через гущу в нижню ємність девайса. 

Основні відмінності девайсів для заварювання кави

  1. При розливанні напою з кемексу в чашки, лійку (воронку) та колбу неможливо розділити на окремі частини. Тим самим напій ллється через жолобок, що у воронці. А ось у пуровера, навпаки, вирва розміщена на підставці і просто забирається. Розлив походить з нижньої частини ємності. 
  2. Кемекс – найчастіше це літрова скляна або керамічна посудина. У кафе такий девайс застосовується вкрай рідко, для клієнтів він украй незручний, оскільки підвищується ризик розбити досить недешевий девайс. При цьому заварювання кави в кемексі вдома зробить ефект захоплення на близьких та друзів як небачений хімічний пристрій. 
  3. Місткість девайсу набагато більша ніж у пуровера, тим самим кемекс краще використовувати вдома в колі великої кількості друзів і близьких за вечерею або на святкуваннях. Пуровер, у свою чергу, зазвичай одного розміру, тому пригостити напоєм одночасно кілька людей не вдасться. 
  4. Стінки кемексу рівні без ребристостей, за рахунок цього утворюється повне прилягання спецфільтра до вирви. Завдяки такій конструкції швидкість протоки підвищується і смак напою закінчується менш насиченим, а гіркота перестане бути яскраво-вираженою. 
  5. Для того щоб максимально відчути ароматику кави бариста рекомендують використовувати помел кавових зерен набагато дрібніше, ніж для пуровера. 

Ще однією важливою відмінністю є спеціальні фільтри. Для кожного пристрою використовуються індивідуальні елементи через те, що розміри вирви в девайсах значно відрізняються. Ми у свою чергу рекомендуємо вивчати, експериментувати та знаходити свій улюблений спосіб приготування кавових напоїв. Тільки так ви зможете зрозуміти, який девайс вам ближче та доступніше.