По-перше, це кава, приготовлена ​​в еспресо машині. По-друге, приготовлена за технологією еспресо. Вода під тиском 15 бар при температурі 88-92 градуси протягом 25-30 секунд проганяється під потрібним тиском через, так звану, таблетку меленої кави. Це технічна сторона. Від неї залежить отримання потрібного смаку. Але не лише технологія впливає на смак напою. Правильний склад кавових зерен – основна умова приготування якісного напою. Тема статті – вибір суміші для еспресо.

Які суміші бувають?

Є два основні види:

  • змішуються кілька сортів арабіки (100% арабіка);
  • змішуються арабіка та робуста.

Суміші арабіки

Змішування декількох сортів арабіки використовується для певних смакових відтінків. Комусь подобається з кислинкою, комусь – з гірчинкою. Змішування кількох сортів сприяє отриманню неповторного аромату кожної суміші. На смак та аромат кавових зерен впливають кліматичні умови вирощування. Тому для суміші використовують сорти з різних країн та плантацій.

Класична італійська школа еспресо сумішей передбачає змішування не менше трьох сортів бразильської кави та співвідношення 80/20 Арабіка та Робуста. Бразильські зерна надають суміші насолоду, приємну консистенцію і створюють аромат смачної випічки.
Для отримання смакової кислинки та нотки цитрусового, фруктового чи квіткового аромату використовуються африканські сорти кави. Найчастіше – це кенійський чи ефіопський.
Потрібно відзначити, що досягти смакових і ароматних відтінків можна і в одному моносорті кави, обсмаживши її за різними профілями. Світло обсмажені зерна посилять смакову кислинку. Середній рівень обсмажування додасть аромату квіткових ноток, добре збалансує смак, додасть карамельність суміші напою. Темніше обсмажування підкреслить аромат випічки, додасть смаку інтенсивності і підвищить щільність крему (пінки, характерної для еспресо).

Якщо ви у пошуку свого складу, то попереду у вас багато приємних моментів дегустації, експериментів із відтінками смаку та запаху. З чогось треба починати. Можна для початку вибрати свіжо обсмажену каву в нашому спеціалізованому інтернет-магазині. Тут представлені кавові зерна найвідоміших світових брендів. Можна замовити дегустацію кави – що більше дегустацій, то менше у вас сумнівів щодо покупки.

Суміші арабіки та робусти

Ці два моносорти найчастіше змішуються у співвідношенні 75% арабіка+25% робуста або 85% арабіка+15% робуста. Арабіки беруть кілька сортів, робусти один. Арабіку додають для кислинки, солодощі та аромату. Робусту – для щільності, міцності, гіркоти та кремів.

Якщо ви – любитель кави з кислинкою та яскравим ароматом, то вам потрібна арабіка.
Якщо ваша кава повинна бути міцною з гіркуватістю в смаку, то вам не обійтися без робусти.
Якщо ви не знаєте, що обрати, то дегустуйте еспресо суміші, щоб знайти оптимальне для себе співвідношення смаку.

Різновиди класичного еспресо:

  • допіо – подвійне еспресо;
  • ристрето - більш насичений (через меншу кількість води), але містить менше кофеїну (внаслідок короткої протоки);
  • лунго – менш насичений (через більшу кількість води), але містить більше кофеїну (внаслідок тривалішої протоки).

Кава еспресо має ще одну якість, яка зробила її незамінною у любителів смакових експериментів. Він є основою для приготування всіх відомих популярних напоїв. Наприклад:

  • капучино: еспресо + збите в піну молоко;
  • еспресо макіато: еспресо із «краплею» збитого молока;
  • лате макіато: збите молоко з порцією еспресо
  • романо з лимоном;
  • корето з додаванням невеликої кількості алкоголю;
  • американо.

А скільки ще не мають назви кавових фантазій: з перцем, корицею, з кардамоном, з імбиром. Усього не перерахуєш. Зате можна все перепробувати!
Ну що ж, підіб'ємо підсумки. Яка суміш для еспресо буде правильною? Сподіваюся, що після прочитання статті ви не маєте сумніву у відповіді на це запитання. Правильним буде той вибір, який припаде вам до смаку!
Саме час для філіжанки ароматного еспресо! Смачної кави!